top of page
A7302459.jpg

SoMeCare tinklaraštis

Kaip prižiūrėti į aknę linkusią paauglių odą (odos priežiūros rutina + rekomenduojama kosmetika)

(Atsakomybės atsisakymas: nei viena iš šiame straipsnyje aptariamų temų neturėtų būti suprantama kaip medicininis patarimas. Mes netvirtiname, kad čia pateikta informacija yra 100% tiksli, o norint būti užtikrintais, turėtumėte kreiptis į gydytojus dermatologus dėl odos ir/arba sveikatos problemų.)


Paauglių oda dažnai turi spuogų, inkštirų.

Iš tiesų, 85% jaunų žmonių turi spuogų. Be to, kad tai sutrikdo odos būklę, aknė taip pat yra susijusi su nepasitikėjimu savimi, nuotaikos nebuvimu ar svyravimu, prastu mokyklos lankomumu.


Todėl reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į tai, kaip grąžinti sveiką odos būklę.


Kaip atsiranda paauglių aknė?

Kai negyvos odos ląstelės užkemša poras, jose kaupiasi sebumas. Būtent šie užsikimšimai ir yra spuogų bei inkštirų priežastis.

Yra nustatyta, kad į spuogus linkusi oda išskiria daugiau riebalų, nei sausa oda, tačiau dar nėra gerai suprantama, kodėl taip nutinka.

Tačiau yra keletas veiksnių, susijusių su paauglių spuogų priežastimi:

  • Mityba

Aknė, spuogai, spuogeliai, inkštirai

Mityba gali paveikti paauglių odos būklę.


Keletas tyrimų nustatė ryšį tarp spuogų ir pieno produktų vartojimo. Tačiau gali būti, kad tik tam tikri pieno produktai turi įtakos aknei atsirasti.


Taip pat, gali būti, kad mityba, kurioje yra daug cukraus turinčių angliavandenių, taip pat turi įtakos spuogų atsiradimui. Yra atlikta tyrimų, kurių metu nustatyta, kad vartojant mažą glikemijos indeksą turinčius maisto produktus, gali sumažėti spuogų.

  • Hormonai

Kartu su brendimu organizme vyksta daug pokyčių, tarp jų ir hormonų kiekio didėjimas. Vienas iš šių hormonų – testosteronas, kuris, kaip manoma, padidina riebalų gamybą. Paauglės mergaitės taip pat gali pastebėti, kad kas mėnesį vykstantys hormonų svyravimai prisideda prie spuogų atsiradimo. Dauguma merginų ir moterų pastebi odos būklės pablogėjimą, spuogelių atsiradimą prieš prasidedant mėnesinėms, nors priežastys, kodėl taip vyksta, nėra gerai suprantamos.

  • Genetika

Yra atlikta tyrimų, kurie rodo, kad spuogų atsiradimui įtakos gali turėti šeimos genetika. Buvo nustatyta sąsajų tarp genetikos ir paauglių aknės, tačiau mokslininkai vis dar nėra tikri dėl susijusių genų. Taip pat yra tyrimų, kurių metų nustatyta, kad aplinkos veiksniai gali turėti daugiau įtakos spuogų atsiradimui, nei genetika.


Kaip išvengti spuogų ir kaip suvaldyti paauglių aknę


Be mitybos, hormonų ir genetikos, yra ir kiti veiksniai, kurie gali nulemti aknės sunkumo lygį:

  • Stresas

Stresas gali padidinti paauglių aknės sunkumo lygį. Spuogų atsiradimo priežastys siejamos net su egzamino stresu! Tiksliai nėra žinoma, kodėl kylant stresui atsiranda spuogų, tačiau nepaisant to, „darbas“ su stresu yra labai svarbi paauglių psichikos sveikatos gerinimo dalis.


Rekomenduojame: „Mindfulness“ programas, tokias kaip „Calm“ ir „Headspace“.

  • Kosmetika

Nuo spuogų, nuo inkštirų, nuo aknės

Nors labai vilioja spuogus „paslėpti“ po makiažo priemonėmis, dažnu atveju tai gali padaryti daugiau žalos į aknę linkusiai odai, nei naudos.


AAD („American Academy of Dermatology Association“) rekomenduoja naudoti nekomedogeniškus, „oil-free“ produktus, o prieš miegą įsitikinti, kad visas makiažas yra pašalintas.


Rekomeduojame: Yon-Ka „Gel Nettoyant“ valomąjį gelį su švelniais augalinio pagrindo valomaisiais komponentais, kuris ypač tinka riebiai ir spuogų turinčiai odai.

  • Saulės poveikis

Priešlaikinis odos senėjimas dėl saulės poveikio yra gerai žinomas, tačiau UV spinduliai taip pat gali pabloginti spuogų būklę, sustiprinę uždegimines reakcijas. Tam, kad išvengtume saulės sukeliamos žalos, paauglių oda turėtų būti apsaugota nuo tiesioginių saulės spindulių, o taip pat reikėtų kasdien tepti SPF priemones.


Rekomenduojame: naudoti Yon-Ka SPF 25 arba SPF 50.


Be to, paaugliams reikėtų vengti spuogų, inkštirų spaudymo ir veido odos čiupinėjimo, kadangi tokiu būdu galima pernešti bakterijas ir dar labiau pabloginti odos būklę. Taip pat reikėtų vengti rūkymo. Yra atlikta tyrimų, kurie rodo, kad be neigiamio poveikio sveikatai, šis įprotis taip pat turi sąsają su akne.


Paauglių odos, linkusios į aknę, priežiūros rutina nuo spuogų


Nors nuoseklumas yra būtinas, dažnu atveju paaugliams odos priežiūros nuo spuogų, nuo aknės rutinos laikymasis yra nemenka kova. Būtent dėl to odos priežiūros rutina turėtų būti greita ir nesudėtinga.


Štai keletas paprastų taisyklių, kurių reikia laikytis:

  • Ryte ir vakare švariai nuprauskite odą, kad pašalintumėte visus nešvarumus, bakterijas ir prakaitą.

  • Venkite kosmetikos priemonių nuo spuogų, kurių sudėtyje yra alkoholio.

  • Prižiūrėkite odą švelniai, venkite grubių šveitiklių.

Sudėtinga odos priežiūros rutina nebūtinai yra geresnė. Į užterštumą linkusiai odai tikrai pakanka paprastos rutinos, renkantis kokybiškas priemones, kurių sudėtyje yra komponentų nuo spuogų, aknės, inkštirų.


Kasdien atlikite šią odos priežiūros rutiną, skirtą linkusiai į aknę, spuogus paauglių odai:


1. Odos prausimas

Paauglių aknė, spuogai, inkštirai

Odos prausimas yra būtinas pirmasis žingsnis bet kurios odos priežiūros rutinos metu. Tačiau tai, kaip mes prausiame odą, yra lygiai tai pat svarbu, kaip ir tai, kokį prausiklį naudojame.


Per stiprus odos šveitimas gali tik dar labiau pabloginti aknės būklę, tačiau dažnu atveju patiems gali būti sudėtinga pasirinkti teisingą veido plovimo techniką, padedančią nuo spuogų, aknės. Ir kaip tik čia mums gali padėti veido valymo prietaisas.


Veido valymo prietaisas, toks kaip „SoMeCare“, atlieka nuoseklų, kruopštų odos valymą, kuris yra švelnus, tačiau veiksmingas ir gali padėti nuo spuogų. Vibracijų dėka iš porų efektyviai pasišalina jas kemšantys nešvarumai ir riebalai, o taip pat prietaisas gerina priemonių absorbciją, taigi tinka nuo aknės.


Naudokite „SoMeCare“ su tinkamu prausikliu, pavyzdžiui, Yon-Ka „Gel nettoyant“ ar Asap „Daily facial cleanser“ – prausikliai neagresyvus ir puikiai tiks kasdieniam naudojimui paaugliams nuo spuogų.


2. Odos šveitimas


Grubius fizinius šveitiklius nuo spuogų, inkštirų ir aknės keiskite į cheminius, su vaisų rūgštimis. AHA ir BHA rūgštys padeda pašalinti suragėjusias ląsteles bei valo poras, todėl ypatingai tinka į spuogus, inkštirus linkusiai odai.


Po odos prausimo, užtepkite ant odos Asap „Clear Complexion Gel“, kurio sudėtyje AHA ir BHA rūgštys bei priešuždegiminėmis savybėmis pasižymintis arbatmedžio aliejus, padedantis nuo spuogelių juos džiovindamas. Kad šveitimo nebūtų per daug, priemonę naudokite 2-3 kartus per savaitę.


3. Odos drėkinimas


Norint išlaikyti sveiką odos barjerą, labia svarbu drėkinti į aknę linkusią odą.


Nors salicilo rūgštis yra geras odos poras valantis komponentas, ji gali sausinti odą, o kai oda išsausėjusi – gali paūmėti uždegiminiai procesai, dėl to aknės, spuogų būklė blogėja.

Kaip jau minėjome anksčiau, apsauga nuo saulės taip pat yra labai svarbi, siekiant apsaugoti odą nuo pažeidimų ir uždegiminių reakcijų, spuogų. Rytais naudokite Yon-Ka „SPF 25” arba „SPF50“ kremus.


Vakare rinkitės drėkinamąjį kremą, kuris nekimštų porų, dėl ko gali atsirasti spuogų, pavyzdžiui, Asap „Soothing Gel“ arba Yon-Ka „Phyto 58 PNG“.


Pastaba: jei odos būklė negerėja ar turite labai daug uždegiminių spuogų, kreipkitės į dermatologą, kuris galėtų rekomenduoti tikslinius gydymo būdus.



Geriausios kosmetikos priemonės į aknę linkusiai probleminei paauglių odai

Odos priežiūra nuo aknės, nuo spuogų, nuo inkštirų, veido valymas

Odos priežiūros rutina turinčiai spuogų, inkštirų paauglių odai neturėtų būti sudėtingesnė kaip 3 žingsnių procedūra.


Dažniausiai paprastumas ir yra raktas į nuoseklų rutinos laikymąsi.


Tačiau žinoma, paaugliai gali patys nuspręsti įtraukti į savo odos priežiūros rutiną dar kelias naudingas priemones, kurios prisidėtų prie odos būklės gerinimo.


Rekomenduojame:

  • „Yon-Ka“ kosmetikos priemonių rutiną, kurios metu naudojamos 3 priemonės, skirtos į aknę, spuogus, inkštirus linkusiai odai. Tai prausiklis („Gel nettoyant“), priešuždegiminis koncentratas nuo spuogų („Juvenil“) ir drėkinamasis veido kremas, kuris tuo pačiu veikia ir riebalinių liaukų veiklą („Creme PG“). Prie šios rutinos, po odos prausimo, taip pat galima pridėti toniką „Lotion PNG“.

  • „Asap“ kosmetikos priemonių rutiną: prausimosi gelį („Daily Facial Cleanser“), šveičiamąjį gelį 2-3 kartus per savaitę („Clear Complexion gel“) ir drėkinamąjį kremą („Soothing Gel“). Prie šios odos priežiūros rutinos taip pat galima pridėti „Super B complex“ serumą su dideliu niacinamido kiekiu. Šis serumas padeda dėmelėms ir paraudimams, likusiems po spuogų.

  • Taip pat rekomenduojame išbandyti „Yonka“ valomąją kaukę „Masque 103“ su 3 rūšių molių. Ši kaukė valo, detoksikuoja, reguliuoja riebalų išsiskyrimą, sutraukia poras, skaistina odą, padeda nuo spuogų.

---


Gali atrodyti, kad į aknę, spuogus linkusios paauglių odos priežiūra yra sunki užduotis, tačiau yra būdų, kaip prižiūrėti ir gerinti šią odos būklę namuose.


Veiksmingas odos valymo būdas ir kelios priemonės nuo spuogų, kurios nukreiptos į riebalinių liaukų veiklos reguliavimą, spuogelius ir odos drėkinimą, sudaro linkusios į aknę odos priežiūros pagrindą.

bottom of page